Pantoea agglomerans'a Bağlı Ventilatörle İlişkili Pnömoni Gelişen Bir Olgu
A Case of Ventilator-Associated Pneumoniae Due to Pantoea agglomerans
Özlem
KURŞUN1, Nesrin ÜNAL1, Salih CESUR2, Nilgün
ALTIN1, Başol CANBAKAN1, Cem ARGUN3,
Kamer KOLDAŞ3, İrfan ŞENCAN4
1 Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, Ankara.
1 Etlik Training and Research Hospital, Clinic of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Ankara, Turkey.
2 Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, Ankara.
2 Ankara Training and Research Hospital, Clinic of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Ankara, Turkey.
3 Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, Ankara.
3 Etlik Training and Research Hospital, Clinic of Microbiology and Clinical Microbiology, Ankara, Turkey.
4 Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, Ankara.
4 Ankara Diskapi Yildirim Beyazit Training and Research Hospital, Clinic of Infectious Diseases and
Clinical Microbiology, Ankara, Turkey.
ÖZET
Bitkilerde ve toprakta yaygın olarak bulunan Pantoea türleri, Enterobacteriaceae ailesi içinde yer alan gram-negatif basillerdir. Son yıllarda yayınlanan raporlarda, immün sistemi normal olan kişilerde lokalize, immünkompromize hastalarda ise sistemik enfeksiyonlara neden olabildiği bildirilmektedir. Bu raporda, Pantoea agglomerans'a bağlı gelişen ventilatörle ilişkili pnömoni olgusu sunulmaktadır. Elli beş yaşında, kronik böbrek yetmezliği olan erkek hasta, kardiyopulmoner arrest nedeniyle yoğun bakım ünitesine yatırılmıştır. Yatışının üçüncü günü 38.8°C ateş, solunum sekresyonlarında artış, akciğer grafisinde pnömonik infiltrasyon ve lökositoz gelişen hastaya, derin trakeal aspirat, idrar ve kan kültürleri alındıktan sonra, nozokomiyal pnömoni ön tanısıyla piperasilin-tazobaktam başlanmıştır. Tedavinin üçüncü gününde ateş ve lökositozu devam eden hastanın derin trakeal aspirat kültüründen, VITEK2 otomatize sistemiyle (bioMérieux, Fransa) P.agglomerans olarak tanımlanan bakteri izole edilmiştir. İzolatın tanısı konvansiyonel mikrobiyolojik yöntemlerle de doğrulanmıştır. Suşun, sefoperazon-sulbaktam, tobramisin, tetrasiklin, levofloksasin ve gentamisine duyarlı olarak saptanması nedeniyle, hastaya levofloksasin ve sefoperazon-sulbaktam tedavisi verilmiştir. Tedavi sonrası hastanın ateşi düşmüş, lökosit değerleri normale dönmüştür. Bu olgu, yoğun bakım ünitesinde yatan ve altta yatan hastalığı olan bireylerde, nadir görülen fırsatçı patojenlere bağlı nozokomiyal enfeksiyonlara dikkat çekilmesi amacıyla sunulmuştur.
Anahtar sözcükler: Pantoea agglomerans; ventilatörle ilişkili pnömoni.
ABSTRACT
Pantoea species, which are the members of Enterobacteriaceae family are gram-negative bacilli that are frequently found on many plants and in soil. They may lead to localized infections in healthy subjects and systemic infections in immunosuppressed patients. In this case report a ventilator-associated pneumoniae due to Pantoea agglomerans was presented. A 55 year-old male patient with chronic renal failure was hospitalized in intensive care unit following cardiopulmonary arrest. The patient developed fever (38.8°C), had pulmonary infiltrations in chest X-ray and leucocytosis. Treatment with piperacillin-tazobactam was initiated upon diagnosis of nosocomial pneumoniae. Bacterial growth from the deep tracheal aspirate of the patient was identified as P.agglomerans by VITEK2 automated system (bioMérieux, France) and the identification was confirmed by conventional microbiological methods. Since the strain was susceptible to the cephoperazon-sulbactam, tobramycin, tetracycline, gentamicin and levofloxacine, the treatment was changed to levofloxacine and cephoperazon-sulbactam and the patient improved. This case was presented to withdraw attention to rare opportunistic pathogens that may lead to nosocomial infections particularly in patients with underlying diseases.
Key words: Pantoea agglomerans; ventilator-associated pneumoniae.
Geliş Tarihi (Received): 06.06.2011 • Kabul Ediliş Tarihi (Accepted): 19.12.2011
GİRİŞ
Enterobacteriaceae ailesi içerisinde yer alan Pantoea türleri, insan gastrointestinal sistem normal flora üyeleri olup, su, atık su, toprak, bitki ve meyve/sebze gibi gıdalarda bulunabilir. Çok sayıda Pantoea türü, bitki hastalığı etkeni olarak bilinmektedir ve tarım endüstrisinde biyopestisit olarak kullanılmaktadır1. Pantoea ve Enterobacter spp. taksonomik olarak birbirine yakın türler olup, Pantoea önceden Enterobacter agglomerans grubunun üyesi olarak tanımlanmıştır. Fırsatçı patojen olan bu bakteriler, hastanede yatan hastalarda sıklıkla cilt, solunum, üriner ve gastrointestinal yollarda kolonize olur, bu bölgeler lokalize veya invazif hastalıklar için giriş yolu görevi görür1,2,3. Pantoea türlerinin, pnömoni, üriner sistem enfeksiyonu, cerrahi alan enfeksiyonu, kateterle ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu, sepsis ve peritonite neden olduğu bildirilmektedir1,2,3,4,5,6,7,8,9,10. Bu raporda, Pantoea agglomerans‘a bağlı nozokomiyal pnömoni gelişen bir olgunun sunulması ve nadir görülen etkenlere bağlı olarak pnömoni gelişme riskinin vurgulanması amaçlanmıştır.
OLGU SUNUMU
Elli beş yaşında, kronik böbrek yetmezliği olan erkek hasta, dahiliye yoğun bakım ünitesine kardiyopulmoner arrest nedeniyle yatırıldı. Yoğun bakım ünitesinde yatışının üçüncü günü 38.8°C ateş, solunum sekresyonlarında artış, posteroanterior akciğer grafisinde pnömonik infiltrasyon ve lökositozu izlenen hastaya, derin trakeal aspirat, idrar ve kan kültürleri alındıktan sonra nozokomiyal pnömoni ön tanısıyla piperasilin-tazobaktam başlandı. Hastanın fizik muayenesinde her iki akciğerde krepitan ralleri mevcuttu. Laboratuvar testlerinde; lökosit sayısı 14.400/mm3, sedimentasyon hızı: 88/dakika, C-reaktif protein: 55 ng/ml olarak saptandı. Tedavinin üçüncü gününde ateş ve lökositozu devam eden hastanın derin trakeal aspirat kültüründen, VITEK2 otomatize sistemiyle (bioMérieux, Fransa) P.agglomerans olarak tanımlanan bakteri izole edildi. Suşun doğrulanması için konvansiyonel yöntemler (TSI, üre, sitrat, indol, hareket, ornitin dekarboksilaz, metil kırmızısı, Voges Proskauer, lizin dekarboksilaz, arginin dihidrolaz testleri) uygulandı ve alınan hareket (+), oksidaz (-), H2S (-), üreaz (-), Voges-Proskauer (+), indol (-), lizin, arginin ve ornitin (-) sonuçlarla tanı doğrulandı11,12. Antibiyogram sonucunda izolat, sefoperazon-sulbaktam, tobramisin, tetrasiklin, levofloksasin ve gentamisine duyarlı olarak saptandı. Klinik bulgular, kültür ve antibiyogram sonucu ile hastaya levofloksasin ve sefoperazon-sulbaktam başlandı. Tedavi sonrası hastanın ateşi düştü, lökosit değerleri normal seviyelere geriledi.
TARTIŞMA
Ventilatörle ilişkili pnömoni, yoğun bakım ünitelerinde mortalite oranı yüksek (%25-50) hastane enfeksiyonlarının başında gelmektedir. Ventilatörle ilişkili pnömoni tanısı, klinik, radyolojik ve mikrobiyolojik incelemelerle konulmaktadır13,14. Günümüzde pratik, ucuz ve invazif olmayan bir yöntem olması nedeniyle ventilatörle ilişkili pnömoni tanısında en sık kullanılan yöntem endotrakeal aspiratın mikrobiyolojik değerlendirmesidir. Bizim olgumuzun tanısı da, derin trakeal aspirat örneğinin kültüründen bakterinin izolasyonuyla konulmuştur.
Bitki patojeni olarak bilinen Pantoea türleri, bitki dikenleri ile yaralanmaları takiben gelişen süpüratif artritlerde etken olarak karşımıza çıkan mikroorganizmalar olup, en sık izole edilen tür P.agglomerans'tır1,12. İnsanlarda nadir olarak görülen P.agglomerans enfeksiyonları, sıklıkla meslekle ilişkili (bitkilerle uğraşanlar, tarım işçileri, organik tozlara maruz kalan işçiler vb.) olup, septik artrit, sinovit, osteit, kolelitiyaz, cilt allerjisi ve solunum sistemi enfeksiyonları şeklinde ortaya çıkar10,15,16. İmmün sistemi normal kişilerde lokalize enfeksiyonlara neden olan P.agglomerans, immün sistemi baskılanmış hastalar ve yenidoğanlarda sistemik enfeksiyonlara yol açmaktadır5,6,7,8. Bu etkene bağlı yenidoğan sepsisinde mortalite oranı oldukça yüksek (%87.5) olarak bildirilmiştir5. Pantoea türlerinin neden olduğu en önemli nozokomiyal enfeksiyonlar; pnömoni, üriner sistem, cerrahi alan ve kateterle ilişkili enfeksiyonlardır1,7,8,9.
Literatür incelendiğinde, ulaşılabildiği kadarıyla P.agglomerans'a bağlı nozokomiyal pnömoni gelişen sadece bir olguya rastlanmıştır. Shubov ve arkadaşlarının9 bildirdiği bu olgu, kalp ve akciğer nakli yapılan bir hasta olup, transplantasyonu takiben hastada P.agglomerans'a bağlı nozokomiyal pnömoni gelişmiş ve ertapenem ile başarılı bir şekilde tedavi edilmiştir. Liberto ve arkadaşlarının3 raporunda ise, bir eğitim hastanesinde beşi onkoloji bölümünde, biri yoğun bakım ünitesinde yatan toplam altı hastada P.agglomerans'a bağlı sepsis bildirilmiştir. Hastaların beşinde kan kültüründe P.agglomerans tek etken olarak izole edilirken, bir hastada Candida famata ve Rahnella aquatilis ile birlikte enfeksiyon etkeni olarak saptanmıştır. Aly ve arkadaşları4 da, yenidoğan ünitesinde yatan preterm yenidoğanlarda P.agglomerans'a bağlı kan dolaşımı enfeksiyonlarını rapor etmişlerdir. Ülkemizden Kahveci ve arkadaşları10, 89 yaşındaki bir peritoneal diyaliz hastasında P.agglomerans'a bağlı peritonit ve sonrasında septik şok gelişimini bildirmişlerdir.
Sunulan bu raporda, fizik muayene, laboratuvar ve radyolojik bulgularla ventilatörle ilişkili pnömoni tanısı konulan 55 yaşındaki hastaya, endotrakeal aspirat, idrar ve kan kültürleri alındıktan sonra ampirik olarak piperasilin-tazobaktam tedavisi başlanmıştır. Tedavinin 72. saatinde ateşi düşmeyen ve lökositozu devam eden hastanın derin trakeal aspirat kültüründen P.agglomerans izole edilmiştir. Hastaya, antibiyogram sonucuna göre levofloksasin ve sefoperazon-sulbaktam başlanmış ve tedaviye başarılı klinik yanıt alınmıştır. Bu olgu, yoğun bakım ünitesinde yatan ve altta yatan hastalığı olan bireylerde, nadir görülen fırsatçı patojenlere bağlı nozokomiyal enfeksiyonlara dikkat çekilmesi amacıyla sunulmuştur. Dolayısıyla, hastalarda ampirik tedaviye başlamadan önce derin trakeal aspirat ve kan kültürlerinin alınması, hem izole edilen etkene özgül tedavinin uygulanması hem de etkene yönelik enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınması açısından önem taşımaktadır.
KAYNAKLAR
İletişim (Correspondence):
Uzm. Dr. Nilgün Altın,
Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi,
Enfeksiyon Hastalıkları ve
Klinik Mikrobiyoloji Kliniği,
Etlik 06010 Ankara, Türkiye.
Tel (Phone): +90 312 567 2000,
E-posta (E-mail): naltin@hotmail.com