Yazdır

Fourier Dönüşümlü Kızılötesi (FT-IR) Spektroskopisi ile Malassezia Türlerinin Değerlendirilmesi

Evaluation of Malassezia Species by Fourier Transform Infrared (FT-IR) Spectroscopy

Çağrı ERGİN1, M. Emre VURAN2, Yaşar GÖK3, Durmuş ÖZDEMİR4, Aydın KARAARSLAN2, İlknur KALELİ1,
Orçun ZORBOZAN1, Nilgün KABAY3, Ahmet Hilmi ÇON5

1 Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Denizli.

1 Pamukkale University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Denizli, Turkey.

2 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Ankara.

2 Ankara University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Ankara, Turkey.

3 Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Denizli.

3 Pamukkale University Faculty of Science, Department of Chemistry, Denizli, Turkey.

4 İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Kimya Bölümü, Urla, İzmir.

4 Izmir Institute of Technology, Department of Chemistry, Urla, Izmir, Turkey.

5 Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Denizli.

5 Pamukkale University Engineering Faculty, Department of Food Engineering, Denizli, Turkey.

ÖZET

Malassezia türleri, normal deri florasının üyesi kabul edilen, cilt enfeksiyonlarına da yol açabilen lipofilik ekzobasidiyomiçet mantarlardır. Rutin mikrobiyoloji laboratuvarlarında uygulanan fenotipik karakterlere dayalı tür tanımlaması her zaman için taksonomik araştırmalarla uyumlu olmayabilmektedir. Lipofilik ve lipide bağımlı Malassezia türleri lipid ile zenginleştirilmiş besiyerlerine gereksinim gösterir. Bu nedenle, lipid bölgesine odaklanmış Fourier dönüşümlü kızılötesi (Fourier transform infrared; FT-IR) spektroskopisi, Malassezia türlerinin tanımlanmasında yardımcı olabilir. Bu çalışmada, insan patojeni olan 10 farklı türe ait standart Malassezia suşu (M.dermatis CBS 9145, M.furfur CBS 7019, M.japonica CBS 9432, M.globosa CBS 7966, M.nana CBS 9561, M.obtusa CBS 7876, M.pachydermatis CBS 1879, M.slooffiae CBS 7956, M.sympodialis CBS 7222 ve M.yamatoensis CBS 9725), modifiye Dixon agar besiyerinde standart kültürü takiben FT-IR spektroskopisi ile incelenmiştir. Çalışmamızda, tüm spektrum analizi ile iki ana grup (M1 grubu; M.globosa, M.obtusa, M.sympodialis, M.dermatis, M.pachydermatis ve M2 grubu; M.furfur, M.japonica, M.nana, M.slooffiae, M.yamatoensis) ayırımı yapılmıştır. M1 grubunda; M.obtusa’nın 1686-1606 cm-1, M2 grubunda M.japonicum’un 2993-2812 cm-1 dalga sayısı penceresinde yapılan ikinci basamak işlemlerinde, düşük düzeyde ayırım gücü ile tanımlandığı görülmüştür. Bununla birlikte, M.sympodialis, M.globosa ve M.pachydermatis ile M.furfur ve M.yamatoensis’in birbirlerinden ayırım gösterdiği bölgeler saptanamamıştır. Sonuç olarak, farklı spektral bölgelerin analiz verilerine göre; FT-IR spektroskopik analizinin, standart kültürü yapılan Malassezia türlerinin ayırımında yeterli olmadığı kanısına varılmıştır.

Anahtar sözcükler: Malassezia türleri; FT-IR spektroskopisi; taksonomi; tanımlama.

 

ABSTRACT

Malassezia species which are lipophilic exobasidiomycetes fungi, have been accepted as members of normal cutaneous flora as well as causative agent of certain skin diseases. In routine microbiology laboratory, species identification based on phenotypic characters may not yield identical results with taxonomic studies. Lipophilic and lipid-dependent Malassezia yeasts require lipid-enriched complex media. For this reason, Fourier transform infrared (FT-IR) spectroscopy analysis focused on lipid window may be useful for identification of Malassezia species. In this study, 10 different standard Malassezia species (M.dermatis CBS 9145, M.furfur CBS 7019, M.japonica CBS 9432, M.globosa CBS 7966, M.nana CBS 9561, M.obtusa CBS 7876, M.pachydermatis CBS 1879, M.slooffiae CBS 7956, M.sympodialis CBS 7222 and M.yamatoensis CBS 9725) which are human pathogens, have been analyzed by FT-IR spectroscopy following standard cultivation onto modified Dixon agar medium. Results showed that two main groups (M1; M.globosa, M.obtusa, M.sympodialis, M.dermatis, M.pachydermatis vs, M2; M.furfur, M.japonica, M.nana, M.slooffiae, M.yamatoensis) were discriminated by whole spectra analysis. M.obtusa in M1 by 1686-1606 cm-1 wavenumber ranges and M.japonicum in M2 by 2993-2812 cm-1 wavenumber ranges were identified with low level discrimination power. Discriminatory areas for species differentiation of M1 members as M.sympodialis, M.globosa and M.pachydermatis and M2 members as M.furfur and M.yamatoensis could not be identified. Several spectral windows analysis results revealed that FT-IR spectroscopy was not sufficient for species identification of culture grown Malassezia species.

Key words: Malassezia species; FT-IR spectroscopy; taxonomy; identification.

Geliş Tarihi (Received): 15.02.2011   •   Kabul Ediliş Tarihi (Accepted): 06.06.2011

GİRİŞ

Malassezia cinsinde yer alan maya mantarları normal insan cilt florasında bulunabilen, enfeksiyonlara yol açabilen, lipofilik mikroorganizmalardır. Ekzobasidiyomiçetes sınıfında, Malasseziales takımında yer alan Malassezia cinsi içinde 13 farklı tür tanımlanmıştır. Taksonomik sınıflamada moleküler teknikler öne çıkmaktadır. Tür ayırımında çoğunlukla fizyolojik ve yağ asitleri asimilasyon özellikleri kullanılmaktadır1. Bu özellikler genellikle yeterli kabul edilmekle birlikte, rutin ve hızlı testlerin geliştirilmesine gereksinim vardır.

Fourier dönüşümlü kızılötesi (Fourier transform infrared; FT-IR) spektroskopi tekniği, XX. yüzyılın başlarından itibaren biyolojik bilimlerde kullanılmaktadır. FT-IR spektroskopisinin tanısal mikrobiyolojide sıklıkla kullanım amacı mikroorganizmaların tanımlanması ve sınıflandırılmasıdır. Kızılötesi bölgesinde absorpsiyon, moleküllerin titreşim ve dönme düzeylerini uyarır. Teknik, bu uyarımın ölçümü esasına dayanır. Kızılötesi ışının absorpsiyonu, çeşitli titreşim ve dönme halleri arasındaki enerji farklarının küçük olması nedeniyle çoğunlukla moleküler yapılarla sınırlıdır. Dalga sayısı hem enerji hem de frekans ile doğru orantılı olduğundan FT-IR spektroskopisi incelemelerinde dalga sayısı ölçek olarak kullanılır. Mikrobiyolojik incelemelerde orta (2.5-25 µm) kızılötesi ışığı ile 4000 ile 400 cm-1 arasında kalan bölge incelenir. FT-IR spektroskopi tekniği ile yapılmakta olan çok sayıda araştırmada, farklı mikroorganizmaların tanımlanmasında kullanılabilecek belirleyici kızılötesi spektrum bölgeleri araştırılmaktadır2-5. Ancak Malassezia spp. suşlarına ait FT-IR spektroskopi analizi ulaşılabilen literatürde nadirdir6.

Kümeleme ve sınıflandırma amaçlı yöntemlerin tamamı, çok değişkenli bir veri analiz yöntemi olan temel bileşenler analizine (Principal Component Analysis, PCA) dayalıdır. PCA, incelenen çok sayıdaki değişkeni, değişkenler arası korelasyonu engelleyerek onların doğrusal kombinasyonlarından oluşan daha az sayıda bileşenlere indirgeyen bir yöntemdir. PCA esaslı yöntemler, verilen bir örnek sistemi üzerinde çok sayıda değişken değerinden yola çıkarak söz konusu örnekleri çeşitli gruplara kümeleyerek sınıflandırabilir. Hiyerarşik kümeleme analizi (HCA) ise verilen bir örnek setindeki örnekleri ve onları tanımlayan değişkenleri sahip oldukları benzerliklere göre sınıflandıran bir yöntemdir. HCA doğrudan orijinal değişkenlere uygulanabildiği gibi, değişken sayısının çok fazla olması durumunda, PCA analizinden gelen temel bileşenlere de uygulanabilmektedir. Kümeleme analizinde örnekler arasında uzaklık ölçütü olarak birçok yöntem bulunmakla beraber, Öklit uzaklığı ve Mahalanobis uzaklığı yöntemleri en çok kullanılanlarıdır7,8.

Sunulan çalışmada, standart Malassezia spp. suşları kullanılarak FT-IR spektral verilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

GEREÇ ve YÖNTEM

Araştırmaya, insanda patojen 10 farklı türe ait Malassezia suşu (M.dermatis CBS 9145, M.furfur CBS 7019, M.japonica CBS 9432, M.globosa CBS 7966, M.nana CBS 9561, M.obtusa CBS 7876, M.pachydermatis CBS 1879, M.slooffiae CBS 7956, M.sympodialis CBS 7222 ve M.yamatoensis CBS 9725) alındı. Suşlar, modifiye Dixon agar (%3.6 malt özütü, %0.6 pepton, %2 kurutulmuş öküz safrası, %1 Tween 40, %0.2 gliserol, %0.2 oleik asit, %1.2 agar, %0.5 kloramfenikol, %0.5 siklohekzimid) besiyerinde bir hafta süre ile inkübe edilerek üretildi9. Saf kültür olarak üretilen suşlar, 2 ml saf su içinde süspanse ve sonra liyofilize edildi. FT-IR spektroskopisi analizi Perkin-Elmer FT-IR spektrometre (Model BX-40, ABD) cihazında absorpsiyon modunda yapıldı. Çalışmada 4400-400 cm-1 spektral sınırlar alındı. Spektral çözünürlük 4 cm-1’ye ayarlandı. Tüm veriler, spektrumların kaydedildiği spektrometrenin bağlı olduğu bilgisayarda (Spectrum, v5.0.1, Perkin-Elmer, ABD) kaydedildi. Verilere sırasıyla temel çizgi düzeltmesi (baseline correction), yumuşatma (smoothing), normal dağılım uyarlaması (normalization) ve sınıra genişletme (abex fitting) işlemleri uygulandı. Her suşa ait spektral verilerin, üst üste binmeyen birim aralıklarının (pencere) saptanması gibi tanımlayıcı bölgelerin araştırılması amacıyla ikinci dereceden türevleri alındı. Türler arasında gruplama oluşturabilecek verilerin varlığı için çok sayıda farklı spektral pencere için inceleme uygulandı.

Spectrum® yazılımı ile “*.spc” formatında elde edilen tüm veriler Origin 8.0 (Northampton, ABD) programında örneklendi ve Minitab 16.0 (Lead Tech, ABD) istatistik programına aktarıldı. Veriler öncelikle PCA ile değerlendirildi. Verilerdeki toplam varyansın %90 ve daha fazlasını açıklayan temel bileşen sayısı belirlendikten sonra yeteri sayıda temel bileşen vektörü kullanılarak HCA ile örneklerin hiyerarşik kümelenme eğilimleri incelendi. HCA analizinde, kümeleme yöntemi için Ward algoritması ve sayısal aralık için karesel öklidyan uzaklık işlemleri kullanıldı.

BULGULAR

İncelenen farklı sayıda spektral pencerelerin PCA analizlerinde, araştırmaya alınan suşların gruplama oluşturduğu bölgeler saptanamamıştır. Çalışmada kullanılan örneklere ait tüm spektral bölgenin FT-IR spektrumları Şekil 1’de gösterilmiştir. Bu grafikte lipid bağların izdüşümü olan bölgelerde (3000-2800 cm-1 aralığında) tüm suşlar için farklı tepe noktaları elde edilmiştir. Şekil 2 Ancak bu bölgelerin PCA analizinde Malassezia spp. suşları gruplaşma göstermemiş; buna karşın tüm spektrumun PCA analizinde gruplaşmalar görülmüştür (Şekil 3). Tüm spektrumun dendrogramında Malassezia türleri belirgin iki ana gruba (M1 grubu; M.globosa, M.obtusa, M.sympodialis, M.dermatis ve M.pachydermatis ile M2 grubu; M.furfur, M.japonica, M.nana, M.slooffiae ve M.yamatoensis) ayrılabilmektedir (Şekil 4). Farklı dalga boyu pencereleri ile yapılan incelemelerde M1 grubunda (1686-1606 cm-1) M.obtusa’nın, M2 grubunda (2993-2812 cm-1) ise M.japonica’nın ayırım gösterdiği, ancak bu verilerin ayırım gücünün düşük olduğu görülmektedir. Şekil 5 Bununla birlikte, M.sympodialis, M.globosa ve M.pachydermatis ile M.furfur, M.slooffiae ve M.yamatoensis’in birbirlerinden ayırım gösterdiği bölgeler saptanamamıştır. Benzer şekilde testlerin tekrarlandığı farklı pencere aralıklarında da ayırım oluşturabilecek bölgeler bulunamamıştır. Verilerin ikinci derece türevlerinin analizinde de ayırım gücü bulunan pencere aralıkları saptanamamıştır.


Şekil 1

Şekil 2

Şekil 3

Şekil 4

Şekil 5

TARTIŞMA

Malassezia ile yapılan ilk araştırmalar yaklaşık 150 yıl önce başlamıştır. Bu süre içinde insan patojeni maya mantarları ile ilgili çok sayıda araştırma yapılırken, Malassezia türlerinin rutin kullanılan mikolojik besiyerlerinde üretilememesi nedeniyle bu konudaki araştırmalar daha yavaş ilerlemiştir. Hücre duvarlarında yüksek lipid içerdiklerinden bu mantarların üretilme ve tanımlanmasında zorluklar bulunmaktadır. Malassezia türlerinin, diğer birçok anamorfik mayada da olduğu gibi, morfolojik olarak ayırımı zordur. Tanımlama amacıyla, LSU-rRNA sekanslama ile uyumlu olduğu gösterilen suşların, farklı ısılarda üreme yetenekleri, katalaz reaksiyonu ve farklı lipid içeren bileşikleri asimile edebilme özellikleri kullanılır. Ancak bazı türler sadece moleküler tekniklerle kesin olarak tanımlanabilmektedir10.

Malassezia türlerinin ışık mikroskopi çalışmaları ile farklılıkları ilk defa 1899 yılında bildirilmiştir1. Daha sonraları yapılan araştırmalar ile Malassezia türleri arasında ışık mikroskopisi ile kültürde filamanlı yapıların görüldüğü türler M.globosa ve M.obtusa olarak iki gruba ayrılmıştır. M.globosa ve M.obtusa’nın kültürlerindeki filamentöz yapılara benzeyen kıvrımlı atipik filamentöz yapılara M.sympodialis’te de rastlanmış olmakla birlikte bu yapılar in vivo incelemelerde gözlenmemiştir11. Yapılan elektron mikroskopi (EM) incelemelerinde, Malassezia türlerinin hücre duvarlarının kalın, elektron-yoğun ve çok katmanlı yapılara sahip, fibriler bir yapıda olduğu görülmüştür12. Bu yapının türler arasında farklılık gösterdiği EM çalışmaları ile bildirilmiştir9. FT-IR spektroskopisi temel prensipleri düşünüldüğünde bu durumun bir farklılık oluşturması beklenmelidir. Kalinowska-Pujdak ve arkadaşlarının6 çalışmasında, klinik ve standart suşların FT-IR spektroskopisi analizi sonunda, beş farklı Malassezia türü arasında M.furfur’un diğer suşlardan ayrılabildiği; bir klinik izolatın da sadece bu yöntem ile M.furfur olarak tanımlanabildiği bildirilmiştir. Bu araştırıcılar ayrıca, M.globosa ve M.obtusa’nın FT-IR spektroskopi ile çok yakınlık gösterdiğini belirtmişlerdir6. Bizim çalışmamızda, M.globosa suşu, Kalinowska-Pujdak ve arkadaşlarının6 çalışmalarında yakın tür olarak belirtilen M.sympodialis ile birlikte M.pachydermatis’e de benzer spektrum vermiştir. M.pachydermatis bulunduğu konağa uyum gösteren, genetik olarak heterojen bir türdür13,14. Bu durumun hücre duvar yapısında farklılıklara yansıması beklenebilir. Benzer ayırım grubunda bulunan M.dermatis’in tanımlanmasında ise moleküler tekniklerin daha “akılcı” olduğu belirtilmektedir10. Sunulan araştırmada M2 grubunu, grup içinde daha az benzerlik gösteren M.yamatoensis, M.furfur, M.japonica, M.nana ve M.slooffiae oluşturmaktadır. Kalinowska-Pujdak ve arkadaşlarının6 araştırmasında kullanılan örnek sayısı, istatistiksel analiz için yeterli olmakla birlikte test edilen tür sayısı azdır ve bizim çalışmamızda incelenen bazı türler (M.yamatoensis, M.nana, M.slooffiae vb.) bulunmamaktadır. Bu nedenle “M.furfur’un FT-IR spektroskopisi analizi ile tanımlanabileceği” şeklindeki sonuç, bizim çalışmamızda elde edilememiştir. M.furfur, tüm dalga boyu analizinde M.yamatoensis’ten, lipid bölge ve farklı bölgelerin analizlerinde ise M.yamatoensis’e ilaveten M.nana ve M.slooffiae’dan ayrılamamaktadır. Elde etmiş olduğumuz verilere göre M.slooffiae bu grubun dışında bulunan FT-IR spektrumunda ayrı bir grup olarak değerlendirmeye yatkındır. (Şekil 4) Yapılan tüm filogenetik analizlerde M.slooffiae’nın farklı bir grup olabileceği, filogenetik ağaçtaki yerinin daha belirgin olabilmesi için ileri araştırmalara gereksinim olduğu belirtilmektedir10,15.

Şekil 1’de, elde edilen tüm spektrumda 900-1200 cm-1 arası çeşitli polisakkaridleri, 1200-1250 cm-1 arası nükleik asit kaynaklı PO2 yapıları; 1500-1700 cm-1 arası proteinlerden C = O ve N-H yapıları; 1720-1750 cm-1 arası lipid esterlerinden C = O yapıları; 2800-3000 cm-1 arası protein ve lipidlerden CH yapıları ve 3200-3100 cm-1 arası proteinlerden NH yapıları görülmektedir4,5. FT-IR spektroskopisi incelemesinde grafik olarak aktarılan verilerin amplitüdü, ortamdaki madde miktarı ile ilişkili değildir. Lipid bağların bulunduğu bölgelerdeki (Şekil 2) farklı dalga yapılarının görülmesinin, Malassezia türlerinin hücre duvarlarındaki farklı lipid oluşumlara bağlı olabileceği öne sürülebilir. Protein ve nükleik asit kaynaklı yapılara bağlı verilerdeki farklılıklar ise Malassezia türlerinin hem yaşam dönemindeki fazlarına hem de hif ve maya formlarındaki moleküllerin farklılıklarından kaynaklanabileceğini kuvvetle düşündürmektedir. Bu nedenle tüm spektrumun değerlendirilmesi yerine, ileri araştırmalarda, sınırlı bir bölgede keskin pik gösteren lipid bölgesinin araştırılması önemlidir.

Lipofilik özellik gösteren Malassezia suşları, üreme ve yaşamları için ortamda uzun zincirli (12-24 karbonlu) yağ asitlerinin bulunmasına ihtiyaç duyar. Bu özellik günümüzde, Malassezia suşlarının laboratuvar tanısında sıklıkla kullanılmaktadır10. Malassezia suşlarına ait FT-IR spektroskopisi verilerinde ayırım yaratabilecek bölgelerden biri de, Şekil 1'de görüldüğü gibi, lipid ester yapılarının göstergesi olan bölgelerdir. Modifiye Dixon agar besiyerinde üretilen suşlarda bile hücre duvarı lipid bölgelerinde farklılıklar izlenmektedir. Besiyerinin içinde bulunan bileşiklerin, hücre duvarı üzerinde farklı yapılara katılması ve bunların FT-IR spektrumunda saptanabilmesi ayırım gücünü artırmaktadır. Benzer bir durum Tween 80 ilave edilen ortamlarda üretilen dermatofit suşlarında da görülmüştür16. Bu nedenle, farklı lipid bileşik içeren ortamlarda üretilen Malassezia suşlarının hücre duvarlarında oluşan farklılıkların, tür ayırımında kullanılması ile ilgili araştırmalar planlanmalıdır.

Sunulan araştırmanın bazı sınırlamaları bulunmaktadır. Yapılan PCA analizinin ve HCA dendrogramının istatistik gücü, aynı grup içinde yapılacak ölçüm sayısının yüksek olmasını gerektirmektedir. Çalışmamız, şimdiye kadar insanlarda patojen olarak tanımlanan 10 Malassezia türünü içermekle birlikte, LSU-rRNA sekanslama ile tanımlanmış çok sayıda suş ile bu analizlerin sonuçları test edilmelidir. Bir diğer sınırlayıcı nokta ise Malassezia suşlarının yapısıdır. Suşların sadece elipsoidal maya formunda bulunmaması, psödohif ve M.furfur gibi bazı türlerde spontan olarak filamentöz forma geçme eğiliminin olması, Malassezia suşları ile yapılacak bütün FT-IR spektroskopi analizlerinin zayıf noktasını oluşturacaktır. Dolayısıyla, öncelikle tüm Malassezia türleri için eş morfolojik üreme özelliği sağlayacak bir besiyerinin araştırılması ve bunu takiben FT-IR spektroskopi analizinin yapılması, verilerin değerlendirilmesini kolaylaştıracaktır.

FT-IR spektroskopisi hızlı ve kolay uygulanabilen bir yöntemdir. Günümüzde birçok kurumda mikroorganizmaların tanımlanması, biyofilm araştırmaları ve mikrobiyal kontaminasyonun analizi gibi konularda FT-IR spektroskopisi araştırmaları yürütülmektedir16-21. Rutin uygulamalar ile geliştirilecek teknoloji spektroskopi cihazlarının maliyetlerini düşürecektir. Yöntemin bugün için eksik olan tarafı ise “mikrobiyal tanı kütüphanesi”nin yeterli olmamasıdır. Spektroskopi cihazının ana maliyeti dışında, sunulan yöntem hızlı, ucuz ve basittir. Bu nedenle, FT-IR spektroskopisi tekniğine dayalı yöntemler geliştirilmeli ve rutin kullanıma uygun hale getirilmelidir.

KAYNAKLAR

  1. Hay RJ, Midglay G. Introduction: Malassezia yeasts from a historical perspective, pp. 1-16. In: Boekheut T, Guého-Kellermann E, Mayser P, Velegraki A (eds), Malassezia and The Skin. Science and Clinical Practice. 2010, Springer, Berlin-Heidelberg.
  2. Erdik E. Kırmızı ötesi (İnfrared) spektroskopisi, s: 82-182. Organik Kimyada Spektroskopik Yöntemler. 1993. Gazi Büro Kitabevi, Ankara.
  3. Naumann D. FT-Infrared and FT-Raman spectroscopy in biomedical research. Appl Spectrosc Rev 2001; 36(2-3): 239-98.
  4. Rodriguez MPQ. Fourier transform infrared (FTIR) technology for the identification of organisms. Clin Microbiol Newsletter 2000; 22(8): 57-61.
  5. Beekes M, Lasch P, Naumann D. Analytical applications of Fourier transform-infrared (FT-IR) spectroscopy in microbiology and prion research. Vet Microbiol 2007; 123(4): 305-19. [Özet]
  6. Kalinowska-Pujdak A, Schmalreck A, Haustein UF, Nenoff P. Species differentiation of yeasts of the genus Malassezia with Fourier transform infrared spectroscopy. Hautarzt 2006; 57(2): 127-36. [Özet]
  7. Aparicio R. Characterization: Mathematical procedures for chemical analysis, pp: 285-354. In: Aparicio R, Harwood J (eds), Handbook of Olive Oil: Analysis and Properties. 1999, 1st ed. Springer-Verlag, New York.
  8. Dıraman H, Özdemir D, Hışıl Y. Ayvalık zeytin çeşidinden üretilen erken hasat natürel zeytinyağlarının yağ asitleri bileşenlerine göre kemometrik karakterizasyonu. Gıda Teknolojileri Elektronik Derg 2009; 4(3): 1-11. [Özet] [PDF]
  9. Guillot J, Breugnot C, de Barros M, Chermette R. Usefulness of modified Dixon's medium for quantitative culture of Malassezia species from canine skin. J Vet Diagn Invest 1998; 10(4): 384-6. [PDF]
  10. Guého-Kellermann E, Boekhout T, Begerow D. Biodiversity, phylogeny and ultrastructure, pp: 17-64. In: Boekheut T, Guého-Kellermann E, Mayser P, Velegraki A (eds), Malassezia and The Skin. Science and Clinical Practice. 2010, Springer, Berlin-Heidelberg.
  11. Saadatzadeh MR, Ashbee HR, Holland KT, Ingham E. Production of the mycelial phase of Malassezia in vitro. Med Mycol 2001; 39(6): 487-93. [Özet]
  12. sWiniarczyk S. The ultrastructure of Pityrosporum pachydermatis. Arch Vet Pol 1992; 32(3-4): 5-13. [Özet]
  13. Guillot J, Guého E, Chévrier G, Chermette R. Epidemiological analysis of Malassezia pachydermatis isolates by partial sequencing of the large subunit ribosomal RNA. Res Vet Sci 1997; 62(1): 22-5. [Özet]
  14. Midreuil F, Guillot J, Guého E, Renaud F, Mallié M, Bastide JM. Genetic diversity in the yeast species Malassezia pachydermatis analysed by multilocus enzyme electrophoresis. Int J Syst Bacteriol 1999; 49(Pt 3): 1287-94. [Özet] [PDF]
  15. Cabañes FJ, Theelen B, Castellá G, Boekhout T. Two new lipid-dependent Malassezia species from domestic animals. FEMS Yeast Res 2007; 7(6): 1064-76. [Özet] [Tam Metin] [PDF]
  16. Ergin Ç, İlkit M, Gök Y ve ark. FT-IR spektroskopi analizi ile Trichophyton mentagrophytes ve Trichophyton rubrum kökenlerinin ayırımında Tween 80 etkisi. XXXIV. Türk Mikrobiyoloji Kongresi. 7-10 Kasım 2010, Girne, Kıbrıs. Kongre Kitabı, Sözlü Sunum No: 11.
  17. Fischer G, Braun S, Thissen R, Dott W. FT-IR spectroscopy as a tool for rapid identification and intra-species characterization of airborne filamentous fungi. J Microbiol Methods 2006; 64(1): 63-77. [Özet]
  18. Bastert J, Korting HC, Traenkle P, Schmalreck AF. Identification of dermatophytes by Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR). Mycoses 1999; 42(9-10): 525-8. [Özet]
  19. Rebuffo-Scheer CA, Kirschner C, Staemmler M, Naumann D. Rapid species and strain differentiation of non-tubercoulous mycobacteria by Fourier-transform infrared microspectroscopy. J Microbiol Methods 2007; 68(2): 282-90. [Özet]
  20. Rellini P, Roscini L, Fatichenti F, Morini P, Cardinali G. Direct spectroscopic (FT-IR) detection of intraspecific binary contaminations in yeast cultures. FEMS Yeast Res 2009; 9(3): 460-7. [Özet] [Tam Metin] [PDF]
  21. Karadenizli A, Kolayli F, Ergen K. A novel application of Fourier-transformed infrared spectroscopy: classification of slime from staphylococci. Biofouling 2007; 23(1-2): 63-71. [Özet]

İletişim (Correspondence):

Dr. Çağrı Ergin,

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi

Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı,

Denizli, Türkiye.

Tel: +90 258 296 2536,

E-posta: cagri@pau.edu.tr

Yazdır